Sub24082019

Zadnje dodano:24.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Drveni sveci u palači Arsan

Drveni sveci u palači Arsan

Do 15. listopada zainteresirani će u palači Arsan, sjedištu Creskog muzeja, moći pogledati izložbu "Drveni sveci: Polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata".

Izložba obuhvaća 27 skulptura, s tim da je njih šest iz fundusa Creskog muzeja, a ostale su prikupljene iz župa i samostana na otoku Cresu - iz Cresa, Belog, Valuna, Martinšćice i Lubenica. Još sedam skulptura našlo je svoje mjesto na fotografijama, jer bi njihovo premještanje u palaču Arsan bilo teško izvedivo. Izložene skulpture nastale su u rasponu od XV. do XVIII. stoljeća. Jedan od radova je potpisan - "Bogorodica s djetetom" Andree De Murana, koju čuvaju creski franjevci. Autorice izložbe su Franka Toljanić i Jelena Dunato, uz koje je na otvaranju govorila i gošća, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Zanimljivo je da su prije izlaganja neke od skulptura morale proći kroz ruke stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda, Instituta "Ruđer Bošković" i "Dezinsekcije".

Na današnji dan.....

24/8/1806

Utemeljena Općina Lošinj, u vrijeme francuske uprave, prvi načelnik Bernardo Capponi; od 1994. do 2006. ovaj dan se slavio kao Dan Grada Malog Lošinja

24/8/1883

U V. Lošinju rođen dr. Ivo Antončić, odvjetnik

24/8/1936

U Krasu (otok Krk) rođen akademik Petar Strčić, autor niza zapisa i organizator skupova o povijesti kvarnerskih otoka