Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Objavljen devetnaesti "Puntarski fuoj"

Objavljen devetnaesti "Puntarski fuoj"

Na ovogodišnjoj Ivanji, fešti u Punti Križa održanoj u ponedjeljak, predstavljen je devetnaesti broj "Puntarskog fuoja", glasila Zavičajnog društva "Puntari", koje od prvoga broja objavljenog 2005. godine uređuje Ljubo Galjanić.

Na 64 bogato ilustrirane stranice obrađeni su događaji na području Punte Križa u proteklih 365 dana, s naglaskom na velike infrastrukturne radove koji su i dalje u tijeku. Od ostalih priloga izdvajamo napis o Ivici Badurina Tango, najstarijoj Puntarki (102) koja živi u Italiji, u okolici Padove, a poslužila je kao bogato vrelo informacija o nekadašnjem životu sela. Obrađen je nastavak radova na Parhavcu, gdje je nakon obnavljanja crkvice sada na redu i gospodarsko-ladanjski objekt koji je pripadao creskom plemstvu, a jedno su ga vrijeme koristili i fratri. Sada prijeti urušavanje zidova ove osamljene građevine, pa je Društvo "Puntari" dalo izraditi projekt sanacije. Nakon lanjske izložbe o sudjelovanju otočana u I. svjetskom ratu koju je pripremio Renzo Rocconi, ove se teme (ponovo) uhvatio i "Puntarski fuoj". Vera Bonich, 98-godišnja Puntarska s talijanskom adresom pripremila je prilog o nekadašnjem načinu konzerviranja hrane, a tu je i napis o obiteljskim i osobnim nadimcima (predevcima) Puntara i njihovih obitelji. Prevedena je zanimljiva priča o psu Herberta Kromata, Nijemca koji već godinama živi na Parhavcu, a na kraju je i in memoriam Branku Kučiću, zaslužnom članu Društva "Puntari" - nakon njegove smrti ovo je prvi "Puntarski fuoj".

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka