Otoci.net

Uto25062019

Zadnje dodano:24.06.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Zaplovio "Creski kaić"

Zaplovio "Creski kaić"

Različitim sadržajima sa zajedničkim nazivnikom promocije pomorske baštine Cresa i općenito mediteranskog načina života, otvorena je prva manifestacija "Creski kaić"...

Tako je na Konsu u predvečerje otvorena izložba "Creski kaić - creska tradicijska plovila" Creskog muzeja, koja ukazuje na još preostala drvena plovila, koja je zbog daleko jednostavnijeg održavanja, kao i u drugim primorskim sredinama, gotovo posve istisnula plastika. Potom je u galeriji Mate Solisa na glavnom gradskom trgu otvorena tematska izložba ovog creskog akademskog slikara, a odmah potom se fokus premjestio na drugu stranu trga - u zgradi Zajednice Talijana Cresa otvorena je izložba "Makete jadranskih tradicijskih plovila".

U sumrak je na Pišarjoli službeno otvorena ova šestodnevna manifestacija, s nastupom Folklornog društva "Orlec", nastupom creske klape "Burin" i posebnom atrakcijom - turnirom u boćanju, na boćalištu postavljenom za ovu priliku na samom trgu.

Nastavak programa je u utorak u popodnevnim satima, turnirom u briškuli i trešeti, nastavkom boćarskog turnira, predstavljanjem kalafatskih vještina, pripremom janjećih tripica i koncertom otočnih harmonikaša i drugih glazbenika.

Na današnji dan.....

25/6/1977

U uvali Veli žal kraj M. Lošinja otvoren hotelski kompleks Sunčana uvala - hoteli Aurora i Vespera

25/6/1989

Za biskupa krčkog zaređen Josip Bozanić, ranije kapelan u M. Lošinju i zamjenik župnika u V. Lošinju, od 2003. kardinal