Pon26082019

Zadnje dodano:25.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Od creskih maslinika do povijesnih južnoafričkih avantura

Od creskih maslinika do povijesnih južnoafričkih avantura

"Creski anali", godišnji skup o povijesti Cresa, održan je po treći put uz sudjelovanje stručnjaka iz raznih područja, a prvo predavanje bilo je posvećeno Josipu Kremeniću (1929.-2018.) i njegovom prijedlogu da creski maslinik, tretiran kao cjelina uz sam grad, dobije status parka prirode.

O rukopisima ovog maslinara i dugogodišnjeg nositelja dužnosti u Poljoprivrednoj zadruzi, pa i drugih javnih funkcija u Cresu, govorila je Tanja Kremenić. Uslijedila je tema o putopisima Cresa i Lošinja u izlaganju Krasanke Majer-Jurišić, o pločama za igru mlina (trilje) na Cresu govorila je Jasminka Ćus-Rukonić, a o crkvi i samostanu Sv. Marije od Anđela u Osoru govorio je Matko Marušić. Sljedeći predavači bavili su se ličnostima iz creske povijesti; Franjo Velčić govorio je o Marku Buničiću, članu rimske Akademije "Degli Arcadi", Marija Andraka o profesoru i gradonačelniku Franji Koljevini, a Melita Chiole održala je predavanje koje je pripremila zajedno s Alviseom Chioleom o Petru Lužini, kapetanu koji je sudjelovao u polarnoj ekspediciji 1872. godine.

U nastavku je Marijan Eršte održao predavanje "Zaboravljeni korijeni", Mladen Bastijanić o labinskoj obitelji Milevoj u Belom, a Juraj Sepčić o događanjima u Cresu 1943. godine u kratkom razdoblju od pada Italije do dolaska partizana. Ivo Saganić govorio je o pomorskim vezama Cresa i Ancone u XVIII. stoljeću, a Zvonimir Navala o sudjelovanju nekoliko Cresana u anglo-burskom ratu u Južnoj Africi prije 120 godina.

Započinjući skup, Ugo Toić je uime organizatora predstavio zbornik radova "Creskih anala" iz 2017. godine, najavivši da će pri sljedećim zbornicima ipak biti uhvaćen korak s održavanjem skupova, a istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je ovogodišnji skup privukao nešto više publike, ne računajući same predavače.

Na današnji dan.....

26/8/1976

Izgorjela zgrada osnovne škole u Cresu, koja se nalazila na mjestu današnjeg parkirališta kraj Gradskih vrata