Otoci.net

Ned26052019

Zadnje dodano:26.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Loger stiže na mjesto 27. ožujka

Loger stiže na mjesto 27. ožujka

Predstavljanje obnovljenog nerezinskog logera, koji će sa svojeg stalnog mjesta uz Rivu lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena isplovljavati kao svojevrsni muzej pomorsko-brodograditeljske baštine otoka, najavljeno je za 27. ožujka.

Oronulim su se brodom, izgrađenim oko 1880. godine, jednim od tipskih za otok Lošinj, najprije počeli baviti u Nerezinama, a nakon što se izjalovio plan prikupljanja novca za njegovu obnovu putem sustava "Crowdfunding", rješenje je pronađeno u hrvatsko-slovenskom projektu "Mala barka 2", koji okuplja istomišljenike sa sjevernog Jadrana, kojima je stalo do obnove pomorske baštine i, posljedično, njenog uključivanja u turističku ponudu.

Obnavljan u škverovima u Nerezinama i Malom Lošinju, loger "Nerezinac" doplovit će krajem mjeseca na poziciju, s tim da će naknadno biti dorađivani detalji. "Nemojte biti prekritični jer majstora i materijala iz onog doba više nema, a mi smo se potrudili napraviti posao najbolje što smo znali", kazao je Ferdinand Zorović, jedan od "motora" ovog projekta, na predavanju održanom sinoć u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju.

"Jedrit ćemo na promotivnim događajima, s tim da je za jedrenje potrebno bar šest članova posade koji nešto znaju o jedrenju", istaknuo je Zorović. O logeru je osim njega govorio i Dalibor Cvitković iz Turističke zajednice Lošinja, a Renata Vincek dala je uvod predavanjem o projektu "Mala barka 2" koji se primiče kraju, imao je "težinu" od 2,16 milijuna eura, a slijedi ga "Arca Adriatica" kao partnerstvo Hrvatske i Italije.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!