Pet23082019

Zadnje dodano:22.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Uspomene iz domaćinstava, Apoksiomen na 48 načina

Uspomene iz domaćinstava, Apoksiomen na 48 načina

Na zadanu, vrlo široku temu o ambalaži, svojim je doprinosima u ovogodišnjoj Noći muzeja u glavnom objektu Lošinjskog muzeja, palači "Fritzi" u Malom Lošinju, sudjelovalo 25 izlagača.

Izložene su košare i kutije koje danas mnogi ne bi uzeli u obzir pod pojmom ambalaže, a bile su to, zatim brojne metalne kutije, staklene boce (neke i sa sadržajem), čaše, zdjelice, teglice, razne kutijice sapuna, šibica, cigareta, etikete proizvoda s otoka poput ribljih konzervi i sokova, pa spremnici i futrole, čak i jutene vreće za hranu koje su za sobom na otoku ostavili njemački vojnici za II. svjetskog rata.

Iz svojih su domaćinstava predmete donijeli Arlen Abramić, Aldina Burić, obitelj Desanti, Anamarija Dlačić, Damir Dragičević, Martinela Dragičević, Ljubo Galjanić, Silvano Holjevina, Vesna Jakić, Ana Toić, Elena Magašić, Iva Magašić, Slavoljub Milićević, Đordano Mužić, Ljerka Mužić, Lučano Nikolić, Ilona Purić, Ivo Rušin, Julijano Sokolić, Steno Vidulić, Roland Wegemann i Flavia Zorović, kao i kolektivni izlagači - Osnovna škola Marija Martinolića iz Malog Lošinja putem svoje eko-grupe, Udruga "Sveti Gaudencije" iz Osora i Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja. Tematskim panoima stručnu je podlogu dala ekipa Lošinjskog muzeja, opisavši povijest pohrane i pakiranja, nastanak prve ambalaže, ambalažne materijale, konzerviranje i čuvanje hrane, vizualnost ambalaže, zbirku stare ambalaže dr. Ante Rodina, postajanje robne marke eponimom (poznatiji primjeri su "kalodont" i "digitron"), simbole i znakove na ambalaži, logotipe i potrošačko društvo.

Njihovi će eksponati ostati dostupni i za one koji su u petak bili spriječeni doći; od ponedjeljka do petka, od 10 do 13 sati. Kako bi djeci sadržaj bio pristupačniji, za njih je pripremljena mala likovna radionica, a odraslima je bio zanimljiv "kolaž" starih televizijskih reklama.

Koji Apoksiomen je najbolji?

Za to vrijeme, u Muzeju Apoksiomena bila je postavljena izložba 48 prijedloga za vizualni identitet muzeja, od kojih je uoči otvaranja žiri izabrao rad Luke Predragovića pod nazivom "U četiri oka". Drugu nagradu tada je dobio Boris Ljubičić, a treću dvojac Luka Juras / Ivor Tomljanović. Na panoima su prikazani predloženi logotipi te primjena vizualnog identiteta na raznim površinama i predmetima. Posjetiteljima izložbe omogućeno je da glasanjem izraze svoje mišljenje o najboljem prijedlogu vizualnog identiteta.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!