Pon26082019

Zadnje dodano:25.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Nova počast slavnome Haračiću

Nova počast slavnome Haračiću

Povodom Dana škole, koji Srednja škola Ambroza Haračića u Malom Lošinju slavi na blagdan sv. Nikole, prema vjerovanjima zaštitnika pomoraca, a u čast pomorskoj školi kao najstarijoj sastavnici ove ustanove, u školskim je hodnicima otvoren Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva.

I dosad je ova zgrada, izgrađena sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća (dovršena i u korištenje predana 1975. godine) tako da izgledom asocira na brod, imala mnoge karakteristike izložbenog prostora, a sada je to potencirano, zaslugom skupine na čelu s profesoricom povijesti Lidijom Kosmos, u kojoj su i njene suradnice i sadašnji učenici škole.

Stalni postav Školskog muzeja čine predmeti koji su kroz povijest korišteni u nastavi meteorologije, oceanografije, terestričke navigacije, brodskih motora i drugih nastavnih sadržaja, zatim dijelovi brodske opreme i makete brodova. Novost su vitrine na katu zgrade, točnije na potezu između učionica stranih jezika i informatičkog kabineta. Jedna od njih posvećena je prof. Haračiću (1855.-1916.), koji je u Pomorskoj školi u Malom Lošinju predavao od 1879. do 1897., te opet od 1905. do 1911. godine, i to matematiku, fiziku (s osnovama kemije), geometriju, parne strojeve, meteorologiju, oceanografiju i prirodopis. U svojim je znanstvenim radovima istraživao teme koje su pridonijele tome da se otok Lošinj svojom klimom afirmirao kao dobro mjesto za razvoj turizma, potkraj XIX. stoljeća. Većina građana ime prof. Haračića povezuje s opsežnom akcijom pošumljavanja otoka borovima, čime je Lošinj dobio sadašnji izgled, umjesto ranijeg u kojemu je prevladavao kamenjar s niskim raslinjem. U vitrini je izložbena Haračićeva bista, dokumenti, knjiga "L'isola di Lussin; il suo clima e la sua vegetazione" (Otok Lošinj, njegova klima i vegetacija), te nekoliko predmeta koji su mu pripadali. U jednoj od vitrina su izloženi meteorološki instrumenti, a tu je i kutak s instrumentima za terestričku i astronomsku navigaciju, nekad korišteni na brodovima i u nastavi, te nekadašnje školske knjige.

Kao vodiči Školskim muzejem, pripremljeni su učenici SŠ Ambroza Haračića, a iz njihovih je redova potekao i logotip Školskog muzeja, nadahnut oblikom školske zgrade. Muzejski projekt Srednje škole financirali su Grad Mali Lošinj i Ministarstvo turizma RH.

Na današnji dan.....

26/8/1976

Izgorjela zgrada osnovne škole u Cresu, koja se nalazila na mjestu današnjeg parkirališta kraj Gradskih vrata