Otoci.net

Sub20072019

Zadnje dodano:20.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Uspomena na prvi lošinjski hotel

Uspomena na prvi lošinjski hotel

Na zgradi na Rivi lošinjskih kapetana, u kojoj je daleke 1887. godine otvoren prvi hotel u Malom Lošinju, pod imenom "Vindobona", postavljena je spomen-ploča.

Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća Malog Lošinja, na zgradi, današnje adrese Riva lošinjskih kapetana 34, svečano su ploču otkrili povjesničar dr. Julijano Sokolić i gradonačelnica Ana Kučić. Nastupom su događaj popratili članovi Puhačkog orkestra Grada Preloga, današnji gosti Lošinja.

"Vindobona", prema keltskom, pa onda i rimskom nazivu za austrijski glavni grad Beč, imala je trinaest soba, a na obali ispred zgrade, sada prostoru u kojem su smješteni vezovi za barke mještana, bilo je uređeno kupalište. Hotel je radio tijekom cijele godine, a prva vlasnica bila je Maria Rodinis, Austrijanka udana za Cresanina. Ovaj je objekt bio otvoren do I. svjetskog rata, u susjednim zgradama bile su mu depandanse, a i sada se dio zgrade koristi za iznajmljivanje soba i apartmana, dok su u prizemlju drugi poslovni prostori.

Na današnji dan.....

20/7/1877

U M. Lošinju rođen Antonio Hreglich, pomorski kapetan, zapovijedao najvećim putničkim brodovima (Saturnia, Neptunia, Vulcania)