Otoci.net

Sub20072019

Zadnje dodano:20.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Ustanak Cresana protiv Venecije uz ljubavni zaplet

Ustanak Cresana protiv Venecije uz ljubavni zaplet

Pred nevelikim brojem posjetitelja održano je u Cresu predstavljanje dvije knjige Zavičajne biblioteke Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj.

Zbornikom "Trideset godina Katedre Čakavskoga sabora Cres-Lošinj (1987.-2017.)" i pripovijetkom "Lijepa Mare" Ante Tentora, Zavičajna biblioteka došla je do brojke od četrnaest naslova tijekom malo više od tri desetljeća postojanja. Predstavljanje je priređeno u predvorju zgrade Osnovne škole Frane Petrića, a o novim su knjigama govorili Julijano Sokolić i Bernard Balon.

Sokolić, priređivač zbornika Katedre, govorio je o okolnostima utemeljenja ove udruge 1987. godine, te o samom zborniku, čiji su sastavni dio i prilozi o zaslužnim otočnim kulturnjacima - Andro Vid Mihičić i Branko Fučić istaknuti su kao osobe koje su osnivačima Katedre ubrizgale energiju za dugogodišnji rad.

Balon je govorio u drugom dijelu; o životu i opusu creskog književnika Ante Tentora (1860.-1910.) i pripovijetki "Lijepa Mare" koju je Tentor 1881. godine objavio u almanahu "Hrvatska", a koju je Katedra sada dala tiskati kao zasebni naslov, na inicijativu akademika Josipa Bratulića. Uz ljubavni zaplet u čijem je središtu djevojka Marija iz neimenovanoga creskog sela, u ovoj je priči opisan ustanak otočana protiv venecijanske vlastele u Cresu 1797. godine. Radnja je temeljena na istinitim događajima, s tim da su neka od imena i prezimena aktera izmijenjena.

Glazbene gošće predstavljanja dviju knjiga bile su članice ženske klape "Teha" s prigodnim repertoarom creskih narodnih pjesama, program je vodila tajnica Katedre Marijana Dlačić, a na kraju je u ulozi domaćina okupljene pozdravio ravnatelj škole Josip Pope. Predstavljanje knjiga održat će se u srijedu u 18 sati i u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju.

Na današnji dan.....

20/7/1877

U M. Lošinju rođen Antonio Hreglich, pomorski kapetan, zapovijedao najvećim putničkim brodovima (Saturnia, Neptunia, Vulcania)