Otoci.net

Sub20072019

Zadnje dodano:20.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Oživljena "Lijepa Mare" Ante Tentora

Oživljena "Lijepa Mare" Ante Tentora

Povodom godišnjice postojanja, ali i Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj predstavit će dva ovogodišnja izdanja creskoj i lošinjskoj publici.

Tako će u utorak u 18 sati u Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu biti održan program u kojem će zainteresiranima biti predstavljen zbornik "30 godina Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj (1987.-2017.)" urednika Bernarda Balona i priređivača Julijana Sokolića - ključne su to osobe u dosadašnja tri desetljeća postojanja ove organizacije formirane u listopadu 1987. godine kao članice Čakavskog sabora koji broji tridesetak katedri u Hrvatskoj, pa i inozemstvu. Ova je knjiga trebala biti objavljena lani, a odgodom je omogućeno da u nju uđu i najnoviji događaji.

Creskoj će publici zanimljivo biti i izdanje pripovijetke "Lijepa Mare", koju je još 1881. u almanahu "Hrvatska" objavio pravnik i književnik Ante Tentor (1860.-1910.). Uz ljubavnu priču, tematizirana je borba creskih Hrvata protiv mletačke uprave potkraj XVIII. stoljeća, a njenim je pisanjem Tentor dao doprinos nastojanjima da se hrvatski jezik održi u javnom životu, tada pod austrijskom upravom na istarsko-kvarnerskom području.

Gotovo isti program održat će se u srijedu u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju, s tom razlikom da će umjesto creske ženske klape "Teha", u Malom Lošinju nastupiti ovdašnja muška klapa "Čikat".

Na današnji dan.....

20/7/1877

U M. Lošinju rođen Antonio Hreglich, pomorski kapetan, zapovijedao najvećim putničkim brodovima (Saturnia, Neptunia, Vulcania)