Povodom Vele Gospe susret Nerezinaca iz cijelog svijeta

Flavia Zorović, Julijano Sokolić, Marco Pinezich i Elvis Živković sijeku tortu
Flavia Zorović, Julijano Sokolić, Marco Pinezich i Elvis Živković sijeku tortu
Danas je u Nerezinama svečano proslavljen ovdašnji Dan iseljenika, kako je već tradicija više godina, na blagdan Vele Gospe.

Osim zajedničkog ručka i pjesme, na stolu se našla i posebna torta, kojom je proslavljena 120. obljetnica osnutka "Benevolent Society of St. Francis of Neresine", koje djeluje među iseljenicima u New Yorku i okolici, gdje već preko jednog stoljeća borave i rade otočani Nerezina, Sv. Jakova, Osora i Punte Križa. Svečanost je otvorila biranim riječima Flavia Zorović, predsjednica Zavičajnog i dobrotvornog društva "Sv. Frane Nerezine New York 1898" utemeljenog u Nerezinama 2006. godine, otkad se i jednom godišnje iseljenici nalaze s mještanima i prijateljima iz cijelog svijeta. Ove godine je bila prisutna mlada Felicity Sokolic iz Melbournea, iz Australije, te vremešna ali neumorna Lina Buccaran iz Kalifornije, koje su najviše morale putovati da bi slavile u Starom kraju. Prigodnu riječ i molitvu uputio je ovdašnji župnik vlč. Silvio Španjić.

Inače, u hotelu "Televrin", koji je bio domaćin ovom slavlju, otvorena je prigodna izložba u povodu spomenute visoke obljetnice, koju se može razgledati svaki dan do kraja rujna. Za veselo raspoloženje i pjesmu pobrinuo, kao i svake godine, svirač na harmonici Fredi Picinić iz Malog Lošinja.