Otoci.net

Uto19032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština None i bižinone, matere z decami, žene i muži, divuojke

None i bižinone, matere z decami, žene i muži, divuojke

"Ovdje se nije govorilo 'narodna nošnja', nego da su žene 'obalčene na kas'. Puno sam se raspitivao, ali nitko ne zna otkud taj izraz i što znači", kazao je Ljubo Galjanić, autor etnografske izložbe otvorene u Punti Križa uoči Ivanje.

U školskoj zgradi koja zbog nedostatka djece u selu već godinama nema tu funkciju, otvorena je izložba "Obalčene na kas", na kojoj su na 48 fotografija predstavljene nošnje Punte Križa, ljetne i zimske, svečane i radne, podijeljene u četiri skupine - "Naše none i bižinone", "Divuojke", "Matere z decami", te "Žene i muži". Fotografije su nastale uglavnom u razdoblju neposredno uoči i nakon I. svjetskog rata, a kako je na otvaranju izložbe istaknuo Galjanić, mnoge žene i djevojke putovale su u Mali Lošinj samo kako bi se fotografirale i potom fotografije poslale svojima u Ameriku. Na izloženim fotografijama gotovo da i nema neobuhvaćene puntarske obitelji.

Osim fotografija, izloženo je i nekoliko pravih nošnji - za ovu prigodu ustupili su ih Lina Badurina, kolekcionar Ivo Rušin iz Nerezina, te Flavia Zorović i Ines Sokolić Vidas. U pripremi izložbe sudjelovali su Lošinjski muzej, Branko Domac i Mario Maljić, a na otvaranju su uz autora okupljene pozdravili predsjednik Zavičajnog društva "Puntari" Željko Magazin i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić. Zainteresirani će izložbu moći pogledati do 1. rujna, svakog petka i subote od 19 do 21 sat.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!