Otoci.net

Ned26052019

Zadnje dodano:25.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Valorizacija samostana koji je utemeljio Gaudencije

Valorizacija samostana koji je utemeljio Gaudencije

Trodnevni znanstveni skup "Sveti Petar u Osoru i benediktinsko redovništvo na jadranskom prostoru" održan je u Osoru, uz javno predstavljanje projekta arheološkog parka na ruševinama samostana sv. Petra.

Međunarodni skup organizirali su Sébastien Bully iz Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, Morane Čaušević-Bully iz Sveučilišta Bourgogne-Franche-Comté, Stéphanea Gioannija iz Sveučilišta Lyon II, te Miljenka Jurkovića i Ive Marić iz Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek, uz domaćinstvo Lošinjskog muzeja i Mjesnog odbora Osor.

Na arheološkom lokalitetu Sveti Petar, uz obalu Osora koja gleda prema sjeveru, proteklih jedanaest godina provođena su istraživanja. Utemeljenje samostana pripisuje se biskupu Gaudenciju, kasnije proglašenim svecem. Benediktinska opatija napuštena je u XVII. stoljeću. Prije gradnje samostana, na ovom je mjestu bila nekropola (X. - VI. stoljeće p.n.e.), stambeni dio antičkog Osora, potom i crkva. Mnogo starog građevinskog materijala razvučeno je i iskorišteno u gradnji kasnijih osorskih kuća.

Javno predstavljanje projekta vodili su ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, arhitekti Nikola Fabijanić i Vjekoslav Gašparović, te Morana Čaušević-Bully iz Sveučilišta Bourgogne-Franche-Comté.

Još se prikuplja novac za glavni projekt, a idejni projekt financiran je kroz proračune Grada Malog Lošinja, odnosno Lošinjskog muzeja, te Ministarstva kulture. "Za dalju budućnost, ideja je uvesti sustav poput onih u parkovima prirode, tako da se ulazak u arheološki park naplaćuje, ali bez zatvaranja grada", kazala je Zrinka Ettinger Starčić.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!