Otoci.net

Ned26052019

Zadnje dodano:25.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Papalina", reful u vjetru obnove pomorske baštine

"Papalina", reful u vjetru obnove pomorske baštine

Lošinjski guc, barka koja je proteklih petnaestak godina propadala, u skladu s trendovima očuvanja kvarnerske pomorske baštine, dobio je pod imenom "Papalina" novi sjaj.

Sadašnji vlasnik Steno Vidulić prije nekoliko dana krenuo je u prvu plovidbu, zadovoljan obavljenim poslom. Guc je izgrađen 1953. godine u Brodogradilištu "Lošinj", duljine je 4,63 metra, širine 1,7 m, a gaza 0,35 m. Površina glavnog jedra je desetak, a floka četiri kvadratna metra. Viduliću je barku prepustio njen treći vlasnik, Bruno Corsano, koji je godinama nije koristio.

Osim posljednjeg bojanja i detalja koji su vrijednosti sedam-osam tisuća kuna, troškovi obnove barke u iznosu od 65 tisuća kuna pokriveni su iz europskih fondova, iz projekta "Mala barka 2", a guc je prijavljen u projekt preko Sportskog društva "Škarpina" iz Nerezina. Radove je tijekom proteklih pola godine, uz druge poslove, obavio obrt Zdravka Škrabonje u Nerezinama, koji radi i na zahtjevnijem - i poznatijem - zadatku, obnovi nerezinskog logera.

Osim što će Vidulić barku opremiti motorom i koristiti za vlastito slobodno vrijeme, guc će biti privezan u nerezinskoj luci, na mjestu gdje će je moći pogledati veći broj prolaznika, a bit će postavljena i tabla s podacima o plovilu. Za djecu će vjerojatno biti organizirane kraće poučne plovidbe, a Vidulićeva je obaveza da s barkom sudjeluje na smotrama i regatama tradicijskih plovila na istarsko-kvarnerskom području - osim nerezinske regate, bit će to u Rijeci, Mošćeničkoj Dragi, Fažani, Selcu i Krku. Posadu može činiti jedna ili dvije osobe, za više od toga nema potrebe.

"Prvi dojmovi su zadovoljavajući. Jedro sam nacrtao tako da ga barka može podnijeti, a pokazala se brza i okretna, no tek na regatama će se vidjeti prava istina, jer se sada nisam imao priliku ni s kim usporediti", kazao je Steno Vidulić nakon probne plovidbe u lošinjskoj luci.

Analogno pasari "Bambuja" Gorana Franulovića, Vidulićeva "Papalina" novi je mali stanovnik lošinjskog akvatorija, a ujedno i reful u vjetru obnove ovdašnje pomorske baštine.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!