Pet18102019

Zadnje dodano:18.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Otvoren Muzej Apoksiomena

Otvoren Muzej Apoksiomena

Svečano je otvoren Muzej Apoksiomena, Muzej Apoksiomena, u palači "Kvarner" na rivi u Malom Lošinju. Otvaranju je prisustvovala predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, uz koju su na otvaranju govorili ministar kulture Zlatko Hasanbegović i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli.

Prvi čin otvaranja dogodio se još u predvečerje, po dolasku gostiju u muzejsku zgradu. Nakon što su u prvoj skupini u glavnu izložbenu dvoranu pušteni samo predsjednica i gradonačelnik sa skupinom televizijskih snimatelja i fotoreportera, župan Zlatko Komadina napustio je mjesto događaja.

Nakon što je Grabar-Kitarović s pratnjom prošetala gradskim središtem, gdje su nastupile Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar "Josip Kašman", u 20 sati počeo je program otvaranja, održan ispod šatora pred zgradom Općinskog suda.

Nastupio je ansambl "Antiphonus", a potom su prigodne govore održali Gari Cappelli, Zlatko Hasanbegović i Kolinda Grabar-Kitarović. Spomenuti su brojni sudionici na putu od podmorja Velih Orjula do otvaranja Muzeja, počevši od u međuvremenu preminulog belgijskog ronioca-turista Renéa Woutersa koji je 1996. otkrio kip na dubini od 45 metara, preko ekipe koja je 1999. godine izvela podizanje kipa iz podmorja, stručnjaka za restauraciju, pa do političara koji su utjecali na to da se kip iz II. ili I. stoljeća pr.n.e. trajno smjesti na Lošinju. Uslijedio je atraktivni trodimenzionalni hologram usred lošinjske luke, a potom je predsjednica Grabar-Kitarović simboličnim pomicanjem zastora otvorila Muzej.

Muzejsku ustanovu utemeljili su zajedno Ministarstvo kulture RH i Grad Mali Lošinj, a radovi na palači "Kvarner" izvedeni su prema natječajem izabranom projektu autorskog dvojca Randić/Turato. Idis Turato potpisnik je izložbenog interijera, dok koncepciju stalnog postava potpisuje Iskra Karniš Vidovič iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Prostor je podijeljen na "sobe", s tim da je sama statua smještena u nevelikoj "Bijeloj sobi".

Na današnji dan.....

18/10/1809

Osorski biskup Petar F. Rakamarić posvetio novu crkvu sv. Antuna opata u V. Lošinju