Otoci.net

Uto10122019

Zadnje dodano:09.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Sokolić se oprostio od "Otočkog ljetopisa"

Sokolić se oprostio od "Otočkog ljetopisa"

Predavši javnosti sedamnaesti broj edicije "Otočki ljetopis Cres-Lošinj", glavni urednik Julijano Sokolić zaključio je taj svoj četrdesetogodišnji angažman.

U predvorju zgrade Srednje škole Ambroza Haračića predstavljena je knjiga "Pomorstvo Lošinja i Cresa 5", u nakladi Škole i Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj. "U pet svezaka objavljeno je gotovo dvije tisuće stranica o pomorstvu. Svaka je knjiga praznik naroda koji ju je iznjedrio", poručio je Sokolić istaknuvši zasluge brojnih suradnika na dosadašnjim izdanjima i naročito supruzi Mirjani na podršci i razumijevanju. Prva dva broja, 1973. i 1975. godine, uredio je Vladimir Marković, potom je uređivanje preuzeo Sokolić, a tko će i kada postati treći urednik, tek ostaje za vidjeti.

Osim Sokolića, na predstavljanju 17. broja "Ljetopisa" govorile su i članice uredništva Mirjana Čović, Jelena Bralić (ujedno ravnateljica Srednje škole), Lidija Kosmos i Aldina Burić, dok je preostala članica uredništva Kata Marković bila spriječena doći. "Kada sam 1985. godine doselila na Lošinj i počela raditi u ovoj školi, Otočki ljetopis mi je bio prvi susret s kulturom i povijesti Lošinja. Osjećala sam strahopoštovanje prema kolegama i tekstovima koje su objavili", istaknula je prof. Kosmos, koja je petnaestak godina istraživala lik i djelo Ambroza Haračića, znanstvenika čije ime škola nosi. Aldina Burić istaknula je izrazitu povezanost pomorstva i lošinjske srednje škole, potaknuvši pljesak za nedavno preminulog prof. Eugena Saganića, čija biografija nije ušla u ovu knjigu. Mirjana Čović i Jelena Bralić govorile su o sadržaju knjige, odnosno samoj školi. Glazbenu podlogu predstavljanju knjige dale su mlade Brigita Sorić i Sara Maljić.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!