Otoci.net

Čet14112019

Zadnje dodano:14.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Knjiga o ak. Kuljaniću napokon predstavljena i na rodnom otoku

Knjiga o ak. Kuljaniću napokon predstavljena i na rodnom otoku

I u Cresu je predstavljena knjiga o akademiku Elsu Kuljaniću, na četvrtom predstavljanju - nakon Rijeke, Zagreba i Maloga Lošinja.

Domaćin je bila Zajednica Talijana Cresa u čijoj je glavnoj dvorani događaj održan, pa su pozdravne riječi uputili gradonačelnik Kristijan Jurjako i predsjednik ZT Daniele Surdić. O knjizi su osim samog Kuljanića, govorili i dr. Julijano Sokolić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj te Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci, na kojemu je Kuljanić kao dugogodišnji profesor, dekan Tehničkog fakulteta i rektor Sveučilišta, ostavio dubok trag.

Rođen 1936. godine u Stivanu, Kuljanić zapravo nikad nije izgubio kontakt s otočnim zavičajem, kojemu su u umirovljeničkim godinama još češće vraća. Osim opisa života i znanstvene karijere, posebnu vrijednost i draž knjizi "Elso Kuljanić - život i znanost" daje Kuljanićeva dijalektalna poezija.

Na današnji dan.....

14/11/1858

U M. Lošinju rođen Ottavio Picinich, brodograditelj, vlasnik brodogradilišta na mjestu današnje marine

14/11/1958

Utemeljeno poduzeće Lošinjska plovidba, spajanjem dotadašnje Lošinjske plovidbe i Obalne plovidbe Rijeka, prvi direktor Josip Budislavić

14/11/2013

U Trstu umro Paolo Budinich (rođ. 1916. u V. Lošinju), fizičar i sveučilišni profesor, osnivač Centra za teorijsku fiziku u Trstu