KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2018-06_tz-keyq-promo.jpgU sklopu projekta "KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, održava se trodnevni sastanak u Velom Lošinju u Vitality Hotelu Punta od 6. do 8. lipnja 2018. godine.   

Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija - Hrvatska (vrsta poziva Standard+), koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta "Key Q" financiranog putem Programa "Jadranska prekogranična suradnja" (IPA Adriatic) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od devet hrvatsko-talijanskih partnera na projektu dok je glavni partner AZRRI d.o.o. Pazin – Agencija za ruralni razvoj Istre. Ostali hrvatski partneri su Grad Pula i "Tržnica" d.o.o. Pula. Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci, te ukupni budžet istog iznosi 871.925 eura.

Cilj projekta KeyQ+ povećanje je turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.

Glavni rezultati projekta bit će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam mjesta "KeyQ+" koja će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Buduće točke "KeyQ+" bit će povezane u mrežu centra gastronomske

kulture područja, a uključivat će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austro-Ugarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini "Brod slobode koji je skrenuo na istok", srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividaleu del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu, te Casa Artusi - Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz sedam festivala "KeyQ+", organiziranih u pred i posezoni koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

Na drugom trodnevnom radnom sastanku održanom u Velom Lošinju sudjelovali su svi hrvatsko-talijanski partneri. Tijekom sastanka, napravljen je presjek projekta, diskutirano je o svim radnim paketima te o daljnjim koracima. Posljednjeg dana, partneri će imati priliku posjetiti Miomirisni otočki vrt, Muzej Apoksiomena kao buduću točku "KEYQ+", te kušati Apoksiomenovu antičku kuhinju.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja