Sportom i gastronomijom obilježili "Apoksiomenov rođendan"

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2018-04_tz-apoks-rodjendan-promo2018a.jpgSportom i gastronomijom Lošinjani su obilježili jedan od važnijih dana u godini – 27. travnja - Apoksiomenov rođendan, odnosno dan kada je antički brončani kip atleta Apoksiomena, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja (1999. godine).

Apoksiomen je bio sportaš savršenih atletskih proporcija. Upravo je s tom pretpostavkom 84 najbržih učenika Osnove škole Maria Martinolića sudjelovalo u atletskoj utrci dugoj 192 metra, trčeći Rivom lošinjskih kapetana.

Po završetku sportskog djela, učenici su razgledali Muzej Apoksiomena te pogledali film o starim olimpijskim sportovima i nekadašnjim sportskim natjecanjima u doba antike. Svaki sportaš mora paziti na zdravu prehranu, a upravo je takva bila nekadašnja antička kuhinja. Lošinjski kuhar Adrijano Nikolić mladim je sportašima pripremio Apoksiomenov banket na kojem su mogli isprobati razne lošinjske delicije pripremljene od namirnica koje su se koristile u doba antike. Kao i svaki rođendan, fešta je završila rezanjem torte i rođendanskom pjesmom.

U skopu festivala Apoksiomen na otoku vitalnosti, osim proslave Apoksiomenovog rođendana, u ponudi su i delicije, proizvodi te kulturne ture inspirirani Apoksiomenom i antikom, a svakako vrijedi isprobati delicije u ponudi lošinjskih restorana tijekom 12. fešte lošinjske kuhinje!

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja