Biciklizam i pomorstvo na Lošinju - glavne teme prezentacije u Ljubljani

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
Ususret skorašnjem Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj te kako bi predstavio svoju bogatu maritimnu baštinu, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, "Lošinj Hotels & Villas" te MTB Trbovljem i AK Lošinj, 15. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati održat će prezentaciju "Proljeće u znaku biciklizma na Lošinju" u Ljubljani (Makalonca).   

U sklopu prezentacije, uslijedit će prigodni domjenak na kojem će posjetitelji moći uživati u lošinjskim delicijama koje će predstaviti vrhunski chef Melkior Bašić, a originalnom doživljaju doprinjet će i lošinjska klapa "Čikat".

Od 21. do 22. travnja 2018. godine tristotinjak natjecatelja iz zemalja cijeloga svijeta spuštat će se 1,8 km dugim stazama i vidikovcima otoka vitalnosti, natječući se u ekstremnoj biciklističkoj spust utrci Mercedes- Benz Mountain Bike World Cup Lošinj. Utrka se smatra unikatnom obzirom da će se sudionici natjecati kroz urbano područje Velog Lošinja što će biti prvi slučaj u svjetskom kupu, a cilj je na obali.    

Također, kako bi predstavili bogatu pomorsku tradiciju i baštinu, Lošinjska regatna pasara zaplovit će Ljubljanicom te oživjeti dio lošinjske povijesti.

Naime, Lošinj je bio jedino mjesto na istočnom Jadranu gdje su se posebno gradile jedrilice za regatavanje, a koje su služile i za izlete i ribarenje. Na tradicionalnim jedriličarskim regatama predstavljale su svoje konstruktore i prikazivale sportske performanse. Iz tih pasara nastala je nacionalna klasa jedrilica tipa L-5 koju je projektirao Lošinjan Anton Martinolić, a iz kojih je zatim nastala olimpijska klasa Star, čiji su dvostruki pobjednici bili lošinjani Agostino Straulino i Nicolo' Rode (Helsinski, 1952. i Melbourne, 1956.). Upravo na osnovu starih fotografija koje su prikazivale regate pasara u malološinjskoj luci, po originalnim nacrtima izrađene su dvije lošinjske regatne pasare.

(Sponzorirani članak)