Lošinj - jedna od najboljih održivih svjetskih destinacija

foto: TZGML
foto: TZGML
Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin, 7. ožujka 2018. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od top-100 održivih destinacija svijeta, među kojima je drugo mjesto dobio upravo Lošinj i to u kategoriji "Best of the Planet' - Best of Mediterranean".

Nakon uspješno održane dodjele nagrada top-100 održivih destinacija svijeta u Portugalu u rujnu 2017. godine, organizatori "Green Destinations", "Travel Mole's Vision on Sustainable Tourism" i ITB Berlin ponudili su priliku svim top-100 destinacijama 2017. da pokažu svoju održivost i najbolje prakse svijetu i medijima, u sklopu najvećeg svjetskog turističkog sajma – "Nagrade za najbolje održive destinacije svijeta". S obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top-100 u nekoliko kategorija: "Best of each Continent", "Best of Nature, Culture, Adventure", "Best of Communities, of Seaside", "Earth Award" i "Best of the Planet".

"Top-100 održivih destinacija svijeta" zajednička je inicijativa organizacija "Green Destinations", "TravelMole", "Destination Stewardship Center", "Asian Ecotourism Network" (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Za ulazak u top-100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top-100 održivih destinacija te Top-100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 40 međunaradonih top-stručnjaka u turizmu i održivosti. Certifikatom Top-100 održivih destinacija u svijetu, Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu u Top-100 održivih destinacija svijeta u 2016. i 2017. godini.

"Održivost je godinama ključna prednost Lošinja - otoka vitalnosti, koji destinacijski brend-menadžment provodi još od 2006. godine. Kvalitetna suradnja sa stanovnicima, brojni projekti u domeni održivog kulturnog i zdravstvenog turizma te mnogobrojne investicije bili su preduvjeti za razvoj cjelogodišnjeg turizma u destinaciji, ali htjeli smo i dalje napredovati te koristiti europske standarde, stoga smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Upravo zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji svih partnera u destinaciji, Lošinj se može pohvaliti sve većom prepoznatljivošću u svijetu i to kao destinacija održivog turizma! Drago nam je da je upravo Lošinj dobio svoje mjesto među najboljim održivim destinacijama svijeta jer to znači da priča i strategija održivosti idu u dobrom smjeru", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković te čestitao svim dobitnicima.

(Sponzorirani članak)