Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Novi motiv dolaska lošinjskih gostiju – nova iskustva i doživljaji

Novi motiv dolaska lošinjskih gostiju – nova iskustva i doživljaji

Stavovi i potrošnja turista na Lošinju TOMAS 2017.

Da je Lošinj mjesto sporta, rekreacije te novih doživljaja i iskustva dokazuje novo ispitivanje stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj - TOMAS 2017. Nešto više od 50% posjetitelja Lošinja za primarni motiv dolaska navelo je sunce i more, ali iznadprosječan (u odnosu na Županiju) je postotak onih gostiju koji svoj primarni motiv dolaska vide u novim iskustvima i doživljajima (35%) te u sportu, rekreaciji i zabavi (32%).   

Anketiranje na području Lošinja provodilo se u razdoblju od srpnja do listopada 2017. godine, a ukupno je anketirano 404 turista (327 u Malom Lošinju i 77 u Velom Lošinju). Najveći broj gostiju koji posjećuju Lošinj je u dobi od 30 do 49 godina (54%), a njih 55% u destinaciju dolazi s partnerom, dok je 51% fakultetski obrazovanih. Iznadprosječna je motiviranost wellnessom (9%) i zdravstvenim razlozima (13%). Internet (42%) je primarni izvor informacija, a na istome se najčešće posjećuju stranice online turističkih agencija (76%). 95% gostiju unaprijed je rezerviralo smještaj na Lošinju, a 57% posredstvom turističke agencije. Gosti u destinaciju većinom dolaze osobnim automobilom (89%) te u prosjeku ostvare osam noćenja. Tijekom svog posjeta destinaciji, njih 66% odlazi na samostalno organizirane izlete. Dnevna potrošnja gosta na Lošinju iznosi 96 eura, što je više od prosječne potrošnje gosta u županiji (77 eura). 46% izdataka odnosni se na uslugu smještaja, 19% na uslugu hrane i pića u ugostiteljskim objektima, 18% na uslugu trgovine i 18% na ostale destinacijske usluge.   

Gosti Lošinja izrazito su zadovoljni ukupnim boravkom u destinaciji, njih više od 80% i to s više od 30 elemenata ponude (ljepota prirode i krajolika 84,6%, ljubaznost osoblja 83,4%, osobna sigurnost 82,6%, kvaliteta usluge 79,7%, kvaliteta hrane 78,5%, ekološka očuvanost 76%, čistoća plaža 75,3%, itd.). Od lošije ocijenjenih elemenata izdvaja se prometna dostupnost destinacije, pogodnost za kratki odmor i bogatstvo gastronomske ponude. Također tijekom boravka gostima su najviše zasmetali neugodni mirisi iz kontejnera, neprimjereno odloženo smeće, gužva na kupališnom prostoru te gužva općenito u destinaciji.

Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS je kontinuirano istraživanje različitih obilježja putovanja i boravka turista u Hrvatskoj koje Institut za turizam provodi već trideset godina. To je jedino istraživanje koje se provodi na području svih primorskih županija u Hrvatskoj te time i jedino koje omogućava usporednu analizu turističkih područja.    

Izvještaj s rezultatima istraživanja Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj i Lošinju - TOMAS preuzmite u nastavku.

(Sponzorirani članak)

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju