Festivalu meha nagrada "Simply the Best"!

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2017-11_tz-festivalmeha-simplythebest2017promo.jpgMeđunarodni festival meha dobitnik je nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best" u kategoriji "Manifestacije utemeljene na tradiciji i lokalnim običajima". Nagradu za kvalitetu turističke ponude, kreativnost i inovativnost u razvoju turističkih proizvoda tijekom jednogodišnjeg razdoblja tradicionalno je dodjelila UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis "Way to Croatia", 16. studenog 2017. godine u Splitu, u sklopu Turističke burze PUT – značajnog hrvatskog turističkog susreta.

"Posebno me vesele projekti kojima spajamo naša dva otoka, Lošinj i Cres, a ovo priznanje je potvrda da su bogatstvo naših običaja, pjesme i tradicionalnih plesova, kao i način na koji to prezentiramo, prepoznati kako od strane struke, tako i zadovoljnih gostiju. Naravno, ovo priznanje je ujedno i poticaj da u narednim godinama Festival organiziramo još kvalitetnije i dodatno unaprijedimo našu turističku ponudu", izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Čestitke je izrazio i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako. "Čestitam folklornim društvima 'Orlec' i 'Studenac' i svim njihovim članovima na priznanju 'Simply the Best' koje je potvrda koliko su tradicija i lokalni običaji značajni za turističku ponudu jednog područja. Svjesni smo toga i mi u Gradu Cresu, pa svih ovih godina podržavamo Festival meha, manifestaciju koja, osim što promiče tradicionalnu glazbu i instrumente, povezuje otoke Cres i Lošinj. Koliko nam je to važno pokazuje i činjenica da Grad Cres, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Folklornim društvom 'Orlec' i OŠ Frane Petrića, u zgradi nekadašnje škole u Orlecu, uređuje Centar otočnog folklora posvećen orlečkoj narodnoj nošnji, glazbi i instrumentima te drugim predmetima od kojih se sastojao svakodnevni život otočana", izjavio je gradonačelnik Jurjako.

Međunarodni festival meha započeo je prije sedam godina u organizaciji Folklornog društva "Studenac" i Folklornog društva "Orlec", te predstavlja specifičnu glazbenu povijest cresko-lošinjskog otočja, a njegova reputacija raširila se sve do obožavatelja i prijatelja u susjednim državama. Tako već godinama u Nerezinama (Lošinj) i Orlecu (Cres) na festivalu nastupaju razni izvođači koji svojim jedinstvenim autentičnim nastupom predstavljaju slušateljima viziju svog zavičaja. Inače, meh ili mijeh tradicionalni je puhački instrument najčešće izrađen od jareće ili janjeće kože. Upravo spremnik zraka izrađen od kože omogućuje kontinuiranu svirku.

(Sponzorirani članak)