Lošinj uspješno plovi turističkom godinom

foto: TZGML
foto: TZGML
Lošinj u prvih šest mjeseci bilježi vrlo dobre turističke rezultate. Ostvareno je 491.700 noćenja i 89.500 dolazaka s indeksom povećanja noćenja od 19% i dolazaka od 20% u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Najveći porast gostiju zabilježen je u segmentu hotelskog smještaja 19%. U raznovrsnoj ponudi lošinjskih hotela uživalo je čak 35.500 gostiju koji su ostvarili 155.000 noćenja.

Nakon izvrsnih rezultata ostvarenih u prvih šest mjeseci, otok vitalnosti uz brojna događanja nastavlja uspješno ploviti turističkom godinom.

U mjesecu srpnju, stanovnike i goste očekuju brojne zabavno-glazbene, ali i kulturne manifestacije. Na Lošinju će se tako u organizaciji Plavog svijeta 30. lipnja i 1. srpnja održati 25. Dan dupina tijekom kojeg će posjetitelji, uz informiranje o aktivnostima istraživanja dobrih dupina u lošinjskom akvatoriju, moći sudjelovati na brojnim predavanjima, izložbama, radionicama, igrama i sportskim natjecanjima.

U luci Veli Lošinj, 7. srpnja s početkom u 20 sati, Puhački orkestar "Josip Kašman" održat će koncert povodom obilježavanja dana svetog Grgura, a odmah dan nakon u Osoru će se održati "A cappella večer", tijekom koje će uz domaćine klapu "Čikat", nastupiti i klapa "Augusta" iz Malog Lošinja. Puhački orkestar već 13. i 15. srpnja ponovno će zasvirati povodom XII. dana Josipa Kašmana na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazora.
Zajedničkim nastupom Zagrebačkog kvarteta, Papandopulo kvarteta, Ante Jerkunice i Maria Penzara, u nedjelju 16. srpnja, s početkom u 21 sat bit će otvorene 42. Osorske glazbene večeri. Ovaj festival klasične glazbe održava se u Osoru od 1974. godine i važna je kulturna manifestacija kvarnerskog podneblja od nacionalnog značenja, a također je svojevrsni promicatelj hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ovogodišnji festival trajat će sve do 19. kolovoza.

U sklopu ovogodišnjih Klapa na pjacalu, u predivnom ambijentu ispred župne crkve Sv. Marije u Malom Lošinju 19. srpnja nastupit će brojne klape, među kojima su klapa "Contra" (Split) te klape s otoka Lošinja i Cresa.

Svi plesači moći će se pridružiti izvođačima tijekom plesnih večeri koje će se održati kroz srpanj na malološinjskom glavnom trgu u večernjim satima, a jedan od najzanimljivijih festivala na Jadranu zasigurno je i 13. Jazz-festival Lošinj (od 28. do 30. srpnja). I ovogodišnji program temelji se na širokoj paleti jazza i srodnih glazbenih pravaca, a nastupit će izvođači koji su tijekom proteklih godina održali najzapaženije nastupe na festivalu, ali i oni koji će nastupiti po prvi put.

Za ljubitelje teatra na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazora u Malom Lošinju održat će se kazališne predstave; 26. srpnja "Parovi" i 27. srpnja "Zaboravi Hollywood" Teatra Gavran, a tijekom svog boravka gosti mogu posjetiti i brojne izložbe poput izložbe slika Franka Mavrovića "Frenky Art Nerezine" (od 1. do 21. srpnja) te izložbu "Turizam u Nerezinama" (od 22. srpnja do 23. rujna) u nerezinskoj gradskoj vijećnici. Također, u palači "Fritzi" Lošinjskog muzeja, sve do 31. kolovoza moguće je posjetiti izložbu "Iza zidova Lošinjskog muzeja", a do 20. kolovoza u Punti Križa etno izložbu "Gromače - suhozidi".

Kako bi očuvali tradiciju te se pritom i dobro zabavili, održat će se pučke fešte u manjim mjestima: 22. srpnja sv. Marija Magdalena u Nerezinama i Dan iseljenika na otoku Iloviku, zatim 25. srpnja Koleda na Sv. Ani i 29. srpnja Veloselske ljetne užance u Velom Lošinju, te pučka fešta u Sv. Jakovu, a 30. srpnja slijedi 32. Dan iseljenika na otoku Susku.

Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim turističkim rezultatima, osobito jer smo i ove godine uložili puno truda kako bi organizirali brojna događanja namijenjena potrebama svih naših gostiju. Očekujemo još bolje rezultate i u narednim mjesecima te nastavak pozitivnih pokazatelja do sada uspješne turističke godine, izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

(Sponzorirani članak)