Nema zime na uspješnom Lošinju

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2016-09_tz-osorscicapogledturisti.jpgMali Lošinj i ove je turističke godine nezaobilazna destinacija brojnih posjetitelja što dokazuju i izvrsni turistički rezultati. Lošinj se svrstao u vodeće hrvatske destinacije s najviše ostvarenih noćenja u dosadašnjim mjesecima 2016. godine.

Od siječnja do kolovoza zabilježeno je 1.855.972 noćenja te ukupno 238.769 dolazaka turista. Najveći broj turista odlučio se za smještaj u kampovima koji su ostvarili 680.755 noćenja (36,7%), zatim hotelima s 316.057 noćenja (17%), objektima u domaćinstvu 346.823 noćenja (18,7%), u objektima druge skupine kampova 220.660 noćenja (11,9%) te ostali smještaj s 2.400 noćenja (0,1 %).

Vjerni su posjetitelji i vlasnici kuća za odmor koji redovito sa svojim obiteljima i prijateljima borave na otoku; nekomercijalni smještaj zabilježio je 289.277 noćenja (15,6%). Nastavio se trend povećanog broja stranih noćenja (1.610.831) i dolazaka (208.380) u odnosu na noćenja (245.141) i dolaske (30.389) domaćih posjetitelja. Slovenski državljani najčešći su posjetitelji (27,9%) kao i Nijemci (19,3%), a prate ih Talijani (13,6%), te gosti iz Hrvatske s udjelom od 13,2%, zatim Austrijanci (9,6%) i Česi (2,7%). Ostale zemlje sudjeluju s udjelom od 13,7% posjeta. Tržišta Njemačke i Austrije su zabilježila porast noćenja od 5 i 6%. Sama špica ovogodišnjeg posjeta gostiju zabilježena je 9. kolovoza kada je boravilo u svim smještajnim objektima Grada Malog Lošinja 27.586 gostiju.

Povod dobrim turističkim rezultatima nije samo sačuvano prirodno okruženje i klimatske pogodnosti, već i brojne investicije u smještajne objekte, uvale, šetnice, prometnice i druge aktivnosti kako bi se poboljšala turistička ponuda, ali i kvaliteta života na otocima. Otok vitalnosti idealna je turistička destinacija tijekom cijele godine. Bilo da je riječ o aktivnom ili zdravstvenom odmoru, Lošinj pruža brojne mogućnosti. Rekreativci te zaljubljenici u prirodu i povijest i u zimskim mjesecima moći će šetati, penjati se, planinariti i pedalirati živopisnim mjestima destinacije zdravlja, jedinstvene ljekovite klime na preko 250 km šetnica i/ili zaigrati tenis na 26 zemljanih terena na otvorenom. Avanturisti će sigurno poželjeti otkriti skrivene dijelove otoka Lošinja i Cresa izletima terenskim vozilima "Island Jeep Adventure" ili panormaskim letom. Neće propustiti ni brojne sportske utrke i događaje organizirane na otoku tijekom cijele godine. U mjesecu rujnu Lošinj se prisjeća svog zlatnog doba pomorstva, a po uzoru na nekadašnje veslačke regate u rujnu je organizirana Lošinjska regata pasara na vesla kada su malološinjskom uvalom zaplovile brojne pasare. Dva tjedna nakon u nerezinskoj uvali zajedrit će brojne barke i jedrenjaci sudjelujući na 40. Nerezinskoj regati tradicijskih barki na jedra. Kako bi povezali te prikazali ljepote i skrivene kutke dva susjedna otoka: Lošinja i Cresa, u stilu trail-utrke krajem rujna održat će se "Cres & Lošinj trail weekend" te za najhrabrije plivački maraton "Apoxyomenos Challenge".

Otočne miomirise autohtonog lošinjskog bilja posjetitelji će doživjeti posjete li Miomirisni otočni vrt, a ljubitelji mora i njegovih stanovnika uputit će se u edukacijski centar o moru - institut "Plavi svijet" te uvalu Čikat ili park-šumu Podjavori u Velom Lošinju u kojoj je austrijski nadvojvoda, član carske obitelji Karl Stephan iz dinastije Habsburg izgradio svoj rezidencijalni ljetnikovac - današnje Lječilište Veli Lošinj. Svojim cjelogodišnjim poslovanjem Lošinj nudi brojne zdravstvene programe obuhvaćene medicinskim pregledima i praćenjima poput: "Priroda vraća koži zdravlje", "Prodišite punim plućima", "Lošinjsko zrnce zdravlja" i drugi. Otok vitalnosti koncentrirao se na zdravstvenu ponudu bilo da je riječ o efektu mršavljenja, kondiciji, detoksikaciji, oslobađanju od stresa, internističkim pregledima, školi disanja za odrasle i najmlađe, vitalnosti i brojnim drugim uslugama.

Koncentriran na zdravstvenu i kulturnu ponudu, stalni postav Lošinjskog muzeja (palače "Fritzi", Kule Veli Lošinj i Arheološke zbirke Osor), uz brojna kazališna događanja i izložbe, nudi bogatu i zanimljivu kulturnu ponudu. Otvaranjem jedinstvenog muzeja posvećenog statui Apoksiomen; remek-djelu hrvatske i svjetske kulturne baštine obilježena je turistička ponuda otoka vitalnosti. Jedina za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana visoka 192 cm, izvađena je iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. Upravo to odredište budi čest interes brojnih posjetitelja i obožavatelja podvodnih aktivnosti.

Od svog otvorenja u travnju pa do kraja kolovoza, jedinstveni Muzej Apoksiomena zabilježio je 20 tisuća posjetitelja, odnosno 85% popunjenosti. Novootvoreni muzej i njegov glavni akter Apoksiomen nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a posebno su emotivni njegovi sugrađani. Devet scena svake prostorije Muzeja Apoksimen, koje će biti otvorene za posjetitelje tijekom cijele godine, pružaju posebne osjetilne doživljaje, kako bi posjetitelji svim osjetilima na individualiziran način u potpunosti doživjeli Apoksiomena, ali i destinaciju otoka vitalnosti kao jednog od najljepših mjesta na Mediteranu.

"Turistička godina na Lošinju još nije gotova. Tek krajem 2016. godine moći ćemo komentirati uspješne turističke rezultate, projekte i dodatne programe koji zadovoljavaju potrebe gostiju i u periodu zimskih mjeseci, obzirom na cjelogodišnju ponudu. Svoj dolazak u rujnu i listopadu najavljuju gosti iz raznih europskih područja koji traže drugačije programe, više orijentirane na wellness i zdravstveni te aktivni i sportski turizam. Imajući to na umu, u rujnu smo organizirali brojna sportska događanja poput regata, utrka i plivačkog maratona. Lošinj nije turističku ponudu koncentrirao samo na ljetne mjesece, već na cjelogodišnje poslovanje što je i bio cilj pokretanja destinacijskog brand menadžmenta 2006. godine. Još 1912. godine Lošinj je ostvarivao više noćenja u zimskih mjesecima, smatram da to možemo ostvariti i danas kada imamo bogatiju i potpuniju ponudu", izjavio je gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Gari Cappelli te najavio bolje i kvalitetnije planove i programe za 2017. godinu.

(Sponzorirani članak)