Hrvatska organizira prvu Europsku međuparlamentarnu konferenciju o održivom turizmu

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2014-09_mlosinj-riva-fototz2014.jpgPrva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu održat će se od 10. do 13. rujna u Zagrebu i u Malom Lošinju. To je danas priopćeno na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskome saboru, koji je organizator i domaćin ovoga međunarodnoga skupa na kojemu se očekuje oko 120 sudionika iz 24 zemlje.

Cilj Konferencije je unapređenje suradnje i legislativne prakse nacionalnih parlamenata na razvoju održivoga turizma. Predstavnici odbora nadležnih za turizam nacionalnih parlamenata zemalja EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, stručnjaci i diplomati raspravljat će o izazovima održivoga turizma, s posebnim naglaskom na promociji kulturne baštine i zaštiti okoliša.

Konferenciju, koju će neposredno pratiti i desetak stranih novinara, u Hrvatskom saboru će svečano otvoriti predsjednik Josip Leko, a predsjedavat će joj Goran Beus Richembergh, predsjednik saborskoga Odbora za turizam i Ettore Guglielmo Epifani, predsjednik Odbora za proizvodnju, trgovinu i turizam talijanskog Zastupničkog doma. U prvom dijelu Konferencije očekuju se i obraćanja voditelja nacionalnih delegacija te obraćanja stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija.

Na drugom dijelu Konferencije u Malom Lošinju Hrvatska će predstaviti i primjere dobre prakse: projekt Muzeja Apoksiomena te napore Instituta Plavi svijet na zaštiti dupina i kornjača kao ugroženih morskih vrsta. Bit će riječi i o Lošinju kao destinaciji kulturnog i zdravstvenog turizma. Na samom kraju Konferencije sudionicima će se obratiti i hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, koji će predstaviti teze za izradu dvaju važnih hrvatskih akcijskih planova, tzv. zelenog i kulturnog turizma.

Hrvatski sabor Konferenciju organizira u suradnji s ministarstvima turizma i kulture, Hrvatskom turističkom zajednicom, turističkim zajednicama Zagreba, Malog Lošinja i Krka, Gradom Malim Lošinjem, Institutom za turizam i Institutom Plavi svijet.

Inače, ovo je prva međunarodna i međuparlamentarna konferencija koju u svojoj povijesti organizira Hrvatski sabor i koja će se održati u njegovoj velikoj Sabornici.

(Sponzorirani članak)




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić