Uto28012020

Zadnje dodano:27.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam "Master-plan" turizma predstavljen iznajmljivačima

"Master-plan" turizma predstavljen iznajmljivačima

Za lošinjske iznajmljivače privatnog smještaja, Turistička zajednica Lošinja priredila je nekoliko izlaganja, nakon kojih se povela rasprava.

U dvoranu hotela "Aurora" organizatorima se odazvalo nešto manje od stotinu iznajmljivača, a prvo izlaganje imao je direktor Turističke zajednice Dalibor Cvitković, govoreći o protekloj turističkoj sezoni/godini s osvrtom na privatni smještaj. Prokomentirao je rezultate ankete koja je provedena među otočnim stanovništvom o turističkim temama te dao uvid u raspored najvažnijih priredbi koje organizira ili podržava TZ do kraja ove godine i tijekom sljedeće, s naglaskom na one koje promoviraju sport na otvorenom.

U nastavku je o "Master-planu" razvoja turizma Lošinja i Cresa govorio Siniša Topalović iz tvrtke "Horwath HTL". Iz mase pojmova kao što su "outdoor retreat", "glamping", "heritage", "gym", "boutique", "herbal trail", "event" i "co-branding", iz njegovog izlaganja za izdvojiti je ideja "međunarodnog parka tamnog neba" na potezu od Velog Lošinja prema jugu, žičara na Osoršćici što je izazvalo najveći žamor u publici, a Topalović je i mišljenja da Lječilište Veli Lošinj treba što prije privatizirati. "Zašto Cres-Lošinj ne bi bila vodeća europska otočna destinacija, kao što je to postao Hvar?", naveo je Topalović na početku svojeg izlaganja.

Poslije toga govorila je lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, o projektima koje Grad ima u 2020. godinu. Istaknula je da je prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu postavljen na internetsku stranicu Grada i pozvala građana da na taj način upute svoje prijedloge.

Uslijedila su pitanja iznajmljivača - od svojih je pitanja u startu odustao Josip Lulić, kazavši da ne želi zamarati okupljene nakon što su uvodna izlaganja trajala sat i pol. Lucio Jurjako postavio je pitanje je li poznat uzrok onečišćenja plaže na Bojčiću, našto mu je Ana Kučić odgovorila da je utvrđeno da su to masti i deterdženti nepoznatog porijekla, a da je u prijedlogu proračuna temeljita sanacija plaže. Antonio Badurina mišljenja je da struka nije bila uključena u izradu prijedloga "Master-plana", našto mu je Cvitković odgovorio da je struka zastupljena jer su sudjelovale turističke zajednice Lošinja i Cresa, "Jadranka", "Plavi svijet", Lošinjski muzej i drugi, te zatražio od Badurine i neki konkretan prijedlog. Badurina je odgovorio da se u planu govori o zdravstvenom turizmu, a Lošinju fali liječnika, a na to je reagirao Topalović kazavši da zdravstveni turizam s gostima koji mogu platiti zdravstvenu uslugu nema veze s javnim zdravstvom. Bruna Tarabocchia Vlakančić pozdravlja ujedinjenje marketinga Lošinja i Cresa, a predlaže više koristiti postojeće objekte poput Kaštela i bivše zgrade Osnovne škole, kao i staru zvjezdarnicu. "Koliko se još hotela planira i koliko će prirode pritom još biti uništeno?", dodala je. Od gradonačelnice je dobila odgovor da je bivša zvjezdarnica u privatnom vlasništvu, a da se na projektu dovođenja Kaštela u svrhu radi. Dodala je i da je prije tjedan došla nova liječnica kao zamjena liječnici koja je na specijalizaciji. Nada Mužić upitala je koliki je udio stanovnika Lošinja među iznajmljivačima smještaja na otoku, ustvrdivši da ovdašnje stanovništvo plaća infrastrukturu, a stanovnici drugih gradova koji ovdje iznajmljuju samo odnose dobit. Cvitković je odgovorio da taj udio iznosi između 60 i 80 posto.

Na današnji dan.....

28/1/1957

U Baški (Krk) umro dr. Kvirin Klement Bonifačić, župnik M. Lošinja (1904.-1919.), biskup splitski