Otoci.net

Sub18012020

Zadnje dodano:18.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Preminuo Paolo Morsiani; odlazak prijatelja Lošinja

Preminuo Paolo Morsiani; odlazak prijatelja Lošinja

U nedjelju, prvog rujna, preminuo je Paolo Morsiani (1932.-2019.) iz Pesara, u pokrajini Marche u Italiji, dugogodišnji i osvjedočeni prijatelj Lošinja i Hrvatske.

Doživio je 87 godina, ali nije dočekao peti, jubilarni jedriličarski "Memorijal Agostino Straulino", regatu koju je upravo on pokrenuo 2015. godine kao višekratni predsjednik u svom jedriličarskom klubu Assonautica iz Pesara. Na spomen velikog svjetskog i talijanskog jedriličarskog asa rodom iz Malog Lošinja, te je godine krenula transjadranska regata Pesaro – Mali Lošinj - Pesaro koja je okupila preko dvadeset tamošnjih krstaša okupljenih u tri kategorije, razvrstanih po dužini do 10 metara, između 10 i 12,5 metara i preko te dužine. Regata je do sada održana, u suradnji s malološinjskim "Jugom", redovito početkom lipnja kada kreće i prvi katamaran iz Pesara za Mali Lošinj, što je bilo i svojevrsno otvorenje turističke sezone za goste tog dijela Italije. Ove je godine ova regata odgođena, iz tehničkih razloga, za rujan.

Inače, Paolo Morsiani, kao vrsni jedriličar nastupio je na Lošinjskoj regati krstaša 1984. godine, te je sa svojom brodicom "Pisaurum" pobijedio u svojoj kategoriji i bio najbrži u trokutu Mali Lošinj – Susak – Ilovik i natrag. Ostale su zabilježene njegove riječi kada je i sljedeće godine bio najbolji: "Sudjelovao sam na mnogim poznatim regatama i svake se na svoj način rado sjećam, ali da će ova vaša regata nadmašiti sve prijašnje, to nisam ni u snu mogao zamisliti. Hvala svima. Mi smo oduševljeni!" Još je 1986. godine bio pobjednikom Lošinjske regate krstaša, pa se tako rodilo i održalo - do njegovih zadnjih dana - iskreno i nepatvoreno prijateljstvo kakvo samo osobe takvog sportskog duha i nesebičnosti mogu stvoriti.

Kada se Hrvatska našla u ratnom okruženju 1991. godine, Morsiani je krenuo prikupljati humanitarnu pomoć u svojem kraju i sedam je puta napunio "Pisaurum" odjećom, lijekovima, hranom i doplovio do Malog Lošinja ratnim opasnostima unatoč. To se ne može i ne smije zaboraviti. Radio je i na bratimljenju luka Pesara i Malog Lošinja, a prošle je godine potaknuo sastanak Gospodarske komore Pesara i Urbina na čelu s predsjednikom Albertom Drudijem i gradske uprave Malog Lošinja na čelu s gradonačelnicom Anom Kučić.

Iako geometar po profesiji, svojim je znanjem, voljom i humanošću dokazao da među njemu sličnih po shvaćanju i pristupu može uvijek biti tolerancije i želje za stvaranjem boljih sportskih, kulturnih i gospodarskih odnosa među susjednim zemljama, mjestima i ljudima.

Posljednji ispraćaj Paola Morsianija bit će u srijedu u 15.30 sati u rodnom Pesaru.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!