Uto17092019

Zadnje dodano:17.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Kristina Šiprak za povijest

Kristina Šiprak za povijest

Na nadolazećem Euroafričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu, u sastavu državne reprezentacije, bit će zastupljen i Lošinj, ali ovaj put ne ribolovcem - već ribolovkom! U Dansku putuje Kristina Šiprak iz lošinjske "Udice"...

Europska prvenstva organizirana su od 1954. godine, od 1982. godine reorganizirana su u euroafrička, a uz ovogodišnje, 32. po redu, paralelno će biti održano i prvo prvenstvo namijenjeno ženama. Bez Lošinjana u sastavu, u Svendborg će krenuti reprezentacija Hrvatske sastavljena od petorice hrvatskih ribolovaca i dvije ribolovke - osim Kristine Šiprak tu je i Gabriela Milićević iz Ploča. One su ujedno i jedine podvodne ribolovke u Hrvatskoj koje posljednjih godina redovno nastupaju na natjecanjima - u konkurenciji s muškarcima, jer kod nas zasebnih ženskih natjecanja još nema. Milićević za sobom već ima jedno natjecanje ovog tipa; lani je u Portugalu sudjelovala na prvom kupu za žene održanom u sklopu Svjetskog prvenstva.

Do odlaska u Dansku letom iz Zagreba 28. kolovoza, Šiprak prema uputama izbornika Mislava Čale svakodnevno trenira u lošinjskom podmorju te u teretani, ali zapravo će tek po dolasku na odredište moći steći dojam o uvjetima za ronjenje i ribolov u ovom dijelu Baltika - ambijentu umnogome različitom od našega, jadranskog. "Ondje su dubine do dvanaest metara, jake su struje i more je mutno, pa će se i manji zaroni činiti dubokima. Temperatura mora bit će oko petnaest stupnjeva, a tamo se love različite vrste listova, nešto manje cipli, bakalar, skuše, losos i druge vrste. Novost je i to što ćemo biti bez barkariola; kretat ćemo s obale s bovama na kojima ćemo plivati do lovnih pozicija", kaže nam nova reprezentativka. Prvenstvo će biti održano od 5. do 9. rujna, s tim da će sam lov biti 7. i 8. rujna, po pet sati. Bit će obračunan i pojedinačni i ekipni poredak, a kako će Hrvatska imati dvije natjecateljice, to će u ekipnom redoslijedu - za koji se računaju rezultati po troje natjecatelja - predstavljati hendikep.

Kristina Šiprak (45) roni posljednjih petnaestak godina, od 2010. godine je u "Udici", a iako je nastupala i na natjecanjima izvan lošinjskih okvira, svojim najvećim uspjehom smatra treće mjesto na klupskom prvenstvu 2017. godine.

Na današnji dan.....

17/9/1876

U Osoru rođen Francesco Salata, političar, zastupnik talijanskih interesa u Austro-Ugarskoj