Otoci.net

Pon20012020

Zadnje dodano:20.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Novi lošinjski zaveslaji

Novi lošinjski zaveslaji

Veslat će se u subotu u malološinjskoj luci, na regati pasara u organizaciji Kluba pomoraca Lošinja...

Temeljem fotografije koju je daleke 1894. godine načinio prof. Ambroz Haračić, a koja prikazuje veslačku regatu u luci, održat će se regata za ovaj tip barke, tipičan za Lošinj.

Iako organizator inzistira na revijalnoj naravi regate, natjecateljske draži neće nedostajati. Nije propisan broj veslača na barci - može biti jedan ili dvojica - tek se apelira na sudionike da ne ulaze jedni drugima među vesla.

Regata kreće od drugog pontona obale Priko, prema bovi koja će biti postavljena približno u razini Vele rive, a nakon okreta oko bove, cilj je kod prvog pontona, u dnu luke.

"Ove godine prije svega želimo vidjeti čime raspolažemo, a dogodine ćemo vjerojatno uvesti kategorije i pravila koja se pokažu potrebnima", kaže Robert Marušić, predsjednik Kluba pomoraca Lošinja.

Kao svojevrsna turistička atrakcija u događanjima siromašnijem rujnu, regata je uzeta u program Turističke zajednice, koja će za trajanja regate organizirati prodaju otočnih suvenira na glavnom gradskom trgu, te nastup Lošinjskih mažoretkinja.

Start regate predviđen je za 10,30 sati, s mogućim manjim kašnjenjem ako to bude zahtijevao lučki promet (isplovljavanje izletničkih brodova). Nakon regate i podjele simboličnih nagrada najboljim veslačima, za sve sudionike organizirana je marenda.

Tko se želi uključiti, još se stigne javiti organizatoru, a dobrodošao je i svatko tko ima još koji dokument o nekadašnjim veslačkim regatama pasara u Malom Lošinju.

Na današnji dan.....

20/1/1928

U M. Lošinju rođen Antonio Corsano, podvodni ribolovac i dugogodišnji sudionik organizacije novogodišnjih kupova