Pet23082019

Zadnje dodano:22.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Povijest podvodnog ribolova - od Lošinja do Lošinja

Povijest podvodnog ribolova - od Lošinja do Lošinja

Monografija "Povijest podvodnog ribolova na Jadranu" Branka Šuljića i Valentine Prokić, nakon Rijeke, predstavljena je i u Malom Lošinju, mjestu radnje mnogih u knjizi opisanih događaja i domu brojnih asova ovog sporta.

"Ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo", poznatom je rečenicom iz novinarske branše svoj govor počeo Branko Šuljić. "Prvo natjecanje bilo je zonsko prvenstvo sjevernog Jadrana, održano upravo u Malom Lošinju 1956. godine. Kada smo počeli raditi na knjizi, s tog je natjecanja još jedini živ bio Antonio Corsano, no kada sam ga nazvao, nije se mogao sjetiti tog natjecanja, a kamoli oni koji su došli kasnije. I danas neke iznenađuje da je prvo Svjetsko prvenstvo održano u Malom Lošinju, a kako je obrađeno i Euroafričko prvenstvo održano lani u Malom Lošinju, monografiji smo komotno mogli dati podnaslov - Od Lošinja do Lošinja", kazao je Šuljić, dodajući da je prvi plan bio da knjiga broji 150 do 200 stranica, a na kraju je stigla gotovo od 400. "Iako Lošinj već ima jedinstveni brončani spomenik ribolovcu, ovo je trajni spomenik", zaključio je dugogodišnji izvjestitelj s lošinjskih ribolovnih natjecanja.

Valentina Prokić napomenula je da je rad na knjizi trajao dvije i pol godine, a od prisutne publike posebno je pozdravila Ivana Lovrića, najstarijeg živućeg ribolovca, kojemu je uručila primjerak knjige. "Drago mi je da smo knjigom oživjeli ljude koji su se nekada bavili ribolovom, a za koje se u protivnom više ne bi znalo. Knjiga je poticaj i drugima da zarone u prekrasan svijet podvodnog ribolova, kazala je Prokić, koja je u neku ruku naslijedila Šuljića prema prisutnosti i izvještavanju s natjecanja.

Kao predstavnici generacije pionira ovog sporta, odnosno suvremene generacije, na predstavljanju knjige održanom u Muzeju Apoksiomena govorili su Dubravko Balenović i Daniel Gospić. "Lošinj je sinonim za podvodni lov; mjesto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti podvodnog ribolova kakva god ona bila. Koliko god ovo bila svečanost, moram reći da Lošinj ima obavezu napraviti podmorski park, da se zaštiti i pomogne regeneracija podvodne flore i faune", kazao je Balenović. "Knjiga je nagrada svim podvodnim ribolovcima, ali i onima koji su izrađivali opremu i osnivali klubove", dodao je Gospić, napomenuvši kako se u knjizi vide i promjene u samom sportu, prvenstveno u sada daleko većim dubinama u koje se roni.

Autorima je čestitala i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, zaključivši da se lošinjska natjecanja proživljavali i oni koji u svojim obiteljima nisu imali podvodne ribolovce. Za vrijeme predstavljanja, u podlozi su prikazani videozapisi Antona Vunića s nekadašnjih ribolovnih natjecanja.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!